„Na czym polega praca piekarza? Jak wytwarza się chleb? Jakie są rodzaje mąk?– na te i wiele innych pytań, dzieci z klasy III b poznały odpowiedzi podczas wycieczki edukacyjnej do Piekarni Rzemieślniczej w Węglewie w dniu 17.10.2023r.
Piekarnia rzemieślnicza to niewieli zakladd prcy, w którym proces pieczenia chleba oparty jest na kunszcie i precyzji piekarza.
W ciekawy i praktyczny sposób uczniowie zostali zapoznani z pracą piekarza i procesem powstawania oraz wypieku pieczywa. Dzieci zwiedziły piekarnię, poznały różne urządzenia w niej wykorzystywane. W trakcie warsztatów uczniowie pod kierunkiem piekarzy wykonali bułki, chałki. Wszyscy pracowali bardzo ambitnie i pomysłowo. Wykonane pieczywo wyglądało smakowicie i apetycznie. Na zakończenie uczestnicy wycieczki degustowali pączki, przygotowane specjalnie dla nich.
Dziękujemy Państwu Anicie i Kamilowi Kozik- właścicielom piekarni za zaproszenie i zasponsorowanie wyjazdu. Opiekun: p. Magdalena Ulatowska