Zbiersk-Cukrownia 144
62-830 Zbiersk-Cukrownia
Święta Bożego Narodzenia w Polsce to czas kultywowania tradycji. Jedną z nich jest wypiekanie pachnących przyprawami korzennymi pierników. By zgłębić tajniki ich wypieku uczniowie z klasy I i II wzięli udział w świątecznych warsztatach piernikowych organizowanych w Pałacu Tłokinia. Była to prawdziwa kulinarna przygoda i idealny sposób, by poczuć świąteczny klimat. Dzieci dowiedziały się jak daleko sięga historia wypieku oraz poznały przepis na przygotowanie tradycyjnych pierników, dotykając, wąchając i rozpoznając poszczególne produkty. Pod czujnym okiem zastępcy szefa kuchni przygotowali ciasto na pierniki, z którego foremkami wykrawali świąteczne wzory. Kiedy pierniczki trafiły do pieca, nasi mali cukiernicy udali się w historyczną podróż po pałacu rodziny Zofii i Ignacego Chrystowskich. Zwiedzali poszczególne sale pałacowe oraz zapoznali się z historią tego miejsca. Gdy gorące i pachnące pierniki pojawiły się w Sali, dzieci rozpoczęły ich ozdabianie za pomocą masy lukrowej oraz dekoracyjnych posypek. Kiedy dzieło dobiegło końca, nastąpiła degustacja i rozkoszowanie się ich niezwykłym smakiem. Spotkanie zakończyło się wręczeniem dyplomów oraz przepisów, z których mogą razem z rodzicami piec te świąteczne smakołyki i doskonalić swoje umiejętności kulinarne.
Opiekunowie: M. Mikuła, M. Ulatowska, B. Kokocińska, I. Bujak.
Zbiersk-Cukrownia 144
62-830 Zbiersk-Cukrownia